Tips innan du målar om lägenheten

Om du går i renoveringstankar finns det några tumregler som kan vara bra att känna till. Det allra viktigaste är faktiskt att först och främst klargöra vad själva syftet med renoveringen är. Är det för att du själv vill förnya ditt hem och sedan bo kvar där när renoveringen är klar, eller är det för att du har för avsikt att flytta och vill sälja lägenheten till ett högre pris? Det här är viktiga frågor som kan vara avgörande för renoveringens omfattning, stil och kostnad.

Hitta rätt måleriföretag

Om du väljer att måla om hela lägenheten innan du säljer kan det vara en god investering att ta hjälp utifrån genom att hitta rätt måleriföretag. Du kommer förmodligen ändå ha mer än nog att ordna med i den nya bostaden. Att ta hjälp av en professionell målerifirma som kan sitt jobb höjer dessutom värdet på din lägenhet inför försäljningen. En målare har dessutom god inblick i olika stilar som passar just din bostad och vet hur man anpassar olika färgskalor till varandra för att ge rummet ett neutralt intryck samtidigt som man tillför vissa detaljer som väcker betraktarens intresse.

ta hjälp av yrkesmålare

Fönstermålning är viktigt

En annan tumregel om man väljer att renovera sin lägenhet är att inte slarva med detaljer eftersom detta lätt kan dra ner helhetsintrycket. En vanlig miss är att man exempelvis har skavd och flagad färg kring fönstren. Fönsterrutor som blir fuktiga och immar igen får ofta små rännilar av vatten som påverkar färgen runt fönstret och när solen sedan ligger på och torkar upp börjar färgen flagna och skavs av.

Måla fönster själv

När man ställer blomkrukor av keramik på en fönsterbänk kan små ringar av fukt eller missfärgning börja synas efter ett tag. Ett bra tips om man vill måla om fönsterbänken är att först slipa bort den gamla färgen och därefter spackla, för att sedan grundmåla och stryka på ny färg minst två gånger för ett lyckat resultat. Själva fönstret ska endast bemålas en liten bit in på ytan för att färgen ska fästa på glaset och inte tillåta fukt att krypa emellan.